Citrus: van het mandarijntje van de sint tot de hippe kumquat
Vanwaar komt de populariteit van de citrusbomen?
We kunnen er niet om heen. De citrusboom is de nieuwe trend in de tuinen en terrassen vandaar onze uitgebreide collectie. Extraverde ziet hier 3 redenen voor:
- De trend voor gezonde voeding en weten waar je eten vandaan komt speelt zeker mee. We verwachten heus niet voldoende productiviteit van onze mandarijnboom om heel de winter eigen mandarijnen of clementines te eten, dat is niet realistisch. Maar af en toe een eigen mandarijn eten is wel het summum van groene vingers (hoewel de citrusbomen - als we eerlijk zijn - net heel weinig onderhoud vragen en kennis delen wij graag via onze blogs). En laat citrusvruchten nu net bekend staan om vitamine C-bommen. Met de limoenen zijn heel toffe cocktails te maken, de kumquats vries je in en gebruik je als fancy ijsblokje in een homemade icetea, de citroenen gebruik je in de keuken en in de winter bij de thee.
- Al sinds de middeleeuwen trekt het mediterraanse klimaat ons aan en brengen we er graag onze vakanties door. We vinden het daarom heerlijk om mediterraanse tinten aan te brengen in ons Vlaamse terras of tuin. Op die manier waan je jezelf in het zuiden en dus lonkt het vakantiegevoel.
- De citrusbomen zijn één voor één ook echt mooie bomen - zie onze collectie citrussen. Mooi bolvormpje te snoeien op stam, frisgroene blaadjes en attractieve vruchtjes met vrolijke kleuren (in het begin allemaal groen - later geel voor citroen en buddha's hand of oranje voor mandarijn, appelsien, kumquat) tussen de blaadjes de kers op de taart. Laat ons ook de bloesem niet vergeten: mooie bloemetjes en een heerlijke geur op je terras (echt waar, van die geur ga je meermaals genieten)!
Een beetje geschiedenis van het geslacht citrus
Alle citrusbomen (geslacht Citrus) zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië en door de handelaars sinds de 15e eeuw ook gangbaar in Europa. De handelaars van de zijderoute brachten deze bomen naar Zuid-Europa, vooral om er productie uit te halen. Als gevolg van de eeuwenlange cultivatie van de citrussoort bestaan er vandaag duizenden verschillende soorten.
Over de citrusvrucht
De vrucht bestaat uit een aantal lagen. De schil bestaat uit zeer veel olieklieren, waarin ontvlambare etherische oliën zitten opgeslagen. De laag daaronder, die ook nog tot de schil wordt gerekend, is wit en vezelig en bevat veel pectine. De binnenkant is het eetbare gedeelte. Hier worden sapzakjes gevormd die veel suikers, organische zuren en vitamine C bevatten. Citrusvruchten kunnen direct worden gegeten, geperst worden tot sap of als smaakmaker worden gebruikt.
Hoe in Vlaanderen mooi houden?
De verschillende soorten citrussen hebben gemeenschappelijk dat ze alleen in een mediterraan klimaat in volle grond overleven maar gelukkig zijn ze in een pot even prachtig. Je zet ze best op een lichte en zonnige plek, uit de wind. Deze bomen zijn geen vriesweer gewend dus ze moeten in de winter een vorstvrije omgeving hebben om de volgende zomer mooie vruchten te kunnen produceren. Om de wortels gezond te houden en goed te laten ontwikkelen is het belangrijk om de citrusboom in een wijde plantenbak te zetten. Een citrusboom heeft regelmatig water nodig; teveel water in één keer helpt echter niet omdat ze niet de eigenschap hebben om in een natte bodem te overleven.
Meer tips en tricks vind je regelmatig in de nieuwsbrief. Schrijf je hier in.