Exoten overwinteren

Helaas zijn onze winters in Vlaanderen te koud om tropische planten zoals citrus in volle grond of op het terras te laten overwinteren. Isolatie of noppenfolie bieden tijdens strengere winters niet altijd soelaas. Om volgend jaar terug te genieten van je mediterrane planten moeten ze tijdens de winter op een vorstvrije plaats gezet worden. Dat kan in een garage of in een tuinhuis. Vorstvrij betekent meestal niet dat de ruimte verwarmd moet worden. Best dat ze niet in een windgang staan en toch wel voldoende licht hebben.

Denk eraan om de bomen binnen te zetten vóór de eerste nachtvorst er is. 1 nacht vorst kan al schade toebrengen! Als je Extraverde_trees volgt op sociale media, waarschuwen wij zeker ook!

Om het gevoel van de winter te verzachten kan je de mooie citrus - die op het moment van de eerste vorst waarschijnlijk nog vruchten heeft - ook binnen in de huiskamer zetten. Zo kan je er ook in je knusse woonkamer van genieten. Doordat de boom terug warm staat, geeft hij mogelijk opnieuw bloesem en vruchtvorming. Let er wel op op de boom geleidelijk naar 20gr te brengen: niet ineens van 8gr buiten naar de huiskamer maar doe het in tussenfasen.
Hoe je de exoot ook overwintert, hij moet alleszins water blijven krijgen, elke week een beetje.

Citrus overwinteren

Toch zijn er ook nadelen aan overwinteren in de huiskamer: een plant binnen is meer vatbaar voor ziektes zoals spint en andere. Je houdt de boom dus best goed in de gaten. Panikeer niet als je boom bladeren verliest als hij net binnen staat. Dat zijn de oudste bladeren die de boom nu gaat wisselen.

Bovendien is het voor de plant ook goed om in de winter in rust te gaan door de koudere temperaturen (maar dus wel altijd boven 0gr!). Zo kan hij terug op krachten komen en zal hij in de aankomende zomer mooier staan en meer/betere vruchten geven. Rust is ideaal voor de vruchtzetting. In het zuiden wordt het in de winter tenslotte ook kouder.

Laat ons genieten van een gezellige tijd binnen met onze vrienden en familie en laat ons ook uitkijken naar de eerste keer dat we terug op ons terras en van onze tuin kunnen genieten!!