Last van algen in je vijver? Maak er komaf mee!

In dit artikel delen we je onze tips om algen / draadalgen uit de vijver te verwijderen en te weren. Dit vormt een typische probleem waar vijvers vaak mee te maken krijgen - vooral zwemvijvers die worden verwarmd. We hopen je ermee te kunnen helpen voor extra waterplezier!

Het belangrijkste om te weten is dat goed groeiende en "werkende" waterplanten de beste manier zijn om algen tegen te gaan.

De beste combinatie volgens onze ervaringen: 

Ecotreat Maintenance Pro vijverproduct algen algemeen evenwicht

Waarom die producten? Waarop moet ik letten?

Als je wil zorgen dat de algen geen kans krijgen, moet je zorgen dat je waterplanten (zuurstofplanten) de beste groeikansen krijgen. Algen en waterplanten gebruiken dezelfde voedingsstoffen dus je moet ervoor zorgen dat je waterplanten sterk en fit genoeg zijn om de voedingsstoffen op te nemen voordat algen dat kunnen doen en daardoor groeien. Eens de algen in opmars zijn, wordt het voor je waterplanten steeds moeilijker om voldoende voeding uit je vijverwater te halen en geraken ze steeds verder achteruit.

Vijverproducten algen zwemvijver

Vooral in het voorjaar en het begin van de zomer winnen draadalgen het vaak van de waterplanten om de aanwezige voedingsstoffen op te nemen. Zorg er dus voor dat je vroeg in het seizoen al begint om de waterplanten een extra goede start te geven.

Als je geen last hebt van algen of in het begin van het vijverseizoen (maart/april):

Zie erop toe dat je waterplanten goed blijven groeien en je algemene evenwicht in orde blijft.

 • Houd zeker de carbonaathardheid (KH) van je water in het oog, dat is namelijk de CO² die je planten nodig hebben om te groeien! KH kan je controleren via een specifieke druppeltester. Controleer het vooral na periodes van veel regen aangezien die de hardheid van je water wijzigen. Maar investeer misschien beter in een algemene testset waarmee je ook andere belangrijke waarden kan meten (nitriet, nitraat, algemene hardheid = GH = mineralen in het water, pH, chloor). druppeltest waterkwaliteit vijverproduct Zeker nitriet/nitraat en GH zijn ook belangrijke parameters om in het oog te houden voor een gezond evenwicht. 

 • Als je carbonaathardheid (KH) niet goed is, groeien je waterplanten minder goed. In zacht water gedijen algen heel goed en krijgen de waterplanten het moeilijk. Voeg dus KH plus toe KH plus carbonaathardheid vijverproduct om te zorgen dat de hardheid verbetert en je planten hun werk kunnen doen voor een propere en gezonde vijver!

 • Een algemeen middel dat extra bacteriën toevoegt aan het water, extra push geeft aan je planten en vijverevenwicht en waarvan wij uit ervaring weten dat het goed werkt, is Ecotreat Maintenance.

Ecotreat Maintenance onderhoud vijver vijverproduct

Een supergeconcentreerde vorm heet Ecotreat Maintenance Pro, voor professioneel gebruik. Specifiek voor koivijvers bieden we ook Ecotreat Maintenance Koi

Voeg deze aan het begin van het seizoen toe (maart/april). Verder kan je bekijken hoe je waterplanten het doen en of je last krijgt van algen om onderhoudsdosissen bij te geven doorheen het seizoen. Eind augustus kan je best opnieuw Ecotreat Maintenance toevoegen opdat je vijver optimaal in orde is om het winterseizoen in te gaan. 

Als je last hebt van algen, dien je 2 stappen te doorlopen:

 • STAP 1: de aanwezige algen verwijderen

Vanaf een stabiele 14° watertemperatuur is Biobooster+ heel efficiënt.

biobooster algen en fijn slib zwemvijverBiobooster+ is een geconcentreerde formule die een "boost" geeft aan de werking van de goede micro-organismen zonder gebruik te maken van zware metalen of toxische producten. De geconcentreerde parels beginnen zich direct na toevoeging te verdelen en het effect op de draadalgen is al te zien binnen enkele uren.
Vissen worden na de behandeling gezonder en zichtbaar levendiger.

  • STAP 2: zorgen dat er zich geen algen meer vormen = het algemene evenwicht in je vijver verbeteren

  Hiervoor kan je best Ecotreat Maintenance-producten gebruiken.

  Ecotreat Maintenance Pro vijverproduct algen algemeen evenwicht

  Een supergeconcentreerde vorm heet Ecotreat Maintenance Pro, voor professioneel gebruik. Specifiek voor koivijvers bieden we ook Ecotreat Maintenance Koi

  Extraverde wenst je veel waterplezier de komende maanden, je mag zelf invullen of dat dan uren turen naar prachtige vissen betekent of plonsen in het water met het hele gezin! 

  Via onze nieuwsbrief ontvang je meer tips en word je op de hoogte gehouden van nodige controles en handelingen voor een ideale waterkwaliteit.