Hoe je vijver klaarmaken voor herfst en winter

We hopen dat jullie hard genoten hebben van jullie vijver tijdens de prachtige lente en zomer! In dit artikel willen we jullie op weg helpen om nu nog, voor de winter, de goede acties te nemen om volgend voorjaar snel terug te kunnen genieten van een gezonde vijver.

Met algemene onderhoudsproducten zoals Ecotreat Maintenance, Biobooster, Bio-algex kan je nu stoppen. Die hebben op dit moment niet veel nut meer. Beter opstarten zodra de watertemperatuur terug begint te stijgen.

Wat doen als de temperatuur daalt maar nog voor de winter?

Zoals we al meermaals uitgelegd hebben, zijn de belangrijkste parameters voor een goed vijverevenwicht de hardheid, carbonaathardheid, nitriet en nitraat. Deze parameters zou je doorheen het jaar regelmatig moeten controleren. Vooral nu - nog vóór de winter voor de deur staat en de vijver al wat regen te verwerken heeft gehad - kan je best controleren hoe deze belangrijke pijlers ervoor staan.

Onze testmogelijkheden:

 • De meest complete set die we in ons gamma hebben, is de combi-testset van Sera. Met druppeltesters kan je nauwkeurig en eenvoudig de belangrijkste waarden testen: KH, GH, pH, NO₃.
  Sera combitestset vijver vijverwater waterkwaliteit
 • Om heel specifiek hardheid, carbonaathardheid en zuurtegraad te meten hebben we ook testers in ons gamma die met druppels die bepaalde waarde nameten. Ze kunnen gebruikt worden wanneer je weet dat je vijver regelmatig problemen heeft met die waarde of als aanvulling op de combitestset.

 

Afhankelijk van de resultaten van je test is het belangrijk dat je nu nog werkt aan bepaalde parameters:

 • Aanwezigheid van nitriet moet onmiddellijk aangepakt worden want dodelijk voor vissen en planten en een indicator dat er een probleem is met je vijverevenwicht. Gebruik Bactocool om nitriet snel om te zetten naar nitraat.
  Bactocool nitriet vijver koi koivijver
 • Bij een te hoog nitraatgehalte (>100mg/l) moet je ingrijpen omdat het giftig is voor vissen en planten. De enige methode is een deel van je vijverwater vervangen door nitraatvrij water.
 • Door de hoeveelheid regen van de afgelopen dagen kan je KH-waarde of carbonaathardheid gewijzigd zijn. Die parameter is belangrijk omdat hij de pH-waarde van je water mee bepaalt én het is beter om te werken op je KH-waarde dan ineens op de pH-waarde (minder stabiel en moeilijker om rechtstreeks te sturen).
  - Bij te hoge KH-waarde voeg je geleidelijk gefilterd regenwater toe.
  - Is je KH-waarde te laag, voeg je best nu nog KH plus toe. Het is belangrijk dat de vijver fit de winter ingaat want dan krijgt hij het zwaarder te verduren door regen en kan je minder goed werken aan het evenwicht. 
  KH plus carbonaarhardheid verhogen
 • Nog een andere waarde die beïnvloed kan worden door de regen is de algemene hardheid of GH van het vijverwater. In zacht water gedijen algen goed en krijgen je waterplanten het moeilijk. Die situatie moet je nu nog vermijden zodat je waterplanten gezond de winter ingaan!
  - Is je GH-waarde te hoog, dan voeg je geleidelijk gefilterd regenwater toe.
  - Is je GH-waarde te laag (opgelet: afhankelijk van de hardheid van het grondwater in je regio), dan voeg je GH plus toe. We herhalen dat dit het beste moment is om nog te werken op een goede GH-waarde, tijdens de winter kan je er moeilijk op werken en zal de situatie verslechteren. Dan start je de lente met algen.
  GH plus + algemene hardheid verhogen verbeteren

 

Als je vijver in vorm is voor deze parameters, gaat hij in goede conditie de winter in en kan hij de invloed van regen en koude verdragen. In de vroege lente testen we dan opnieuw hoe de toestand van het vijverwater is en starten we terug op met het toevoegen van bacteriën. 

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van dit soort tips, schijf je dan in voor onze nieuwsbrief.