Hoe onderhoud ik mijn mediterraanse fruitboom best?

Prachtige citroenboom of tropische vijgenboom gekocht om je terras die zuiderse toets te geven die onze zomer compleet maakt? Goede keuze!! Maar hoe verzorg je zo'n boom best? Waarop moet je letten? 
In dit artikel geven we je enkele tips.

citrus sinensis citrusboom appelsien sinaasappel appelsienboom sinaasappelboom

Water geven

Mediterraanse bomen mag je niet te veel water geven maar ze hebben natuurlijk wel water nodig om te overleven. Je mag ze niet met hun wortels in een natte bodem zetten. Zorg dus zeker dat er gaten zitten onderaan in de pot zodat het overtollige water eruit kan lopen (vb na een regenbui). Voor citrusbomen (citroen, limoen, mandarijn...) kan je als regel nemen dat je ze pas terug water geeft als hun kluit echt volledig droog is. Als er dus nog water in de pot zit, hoef je niet bij te geven. Als de blaadjes of de jonge scheuten slap hangen, ben je te laat dus dat moet je vermijden!

onderhoud water geven citrusbomen vijgenbomen

Vijgenbomen, druivelaars... mag je iets meer water geven dan citrusbomen maar ook daar geldt dat ze niet met hun wortels constant in het nat mogen staan.

Extra voeding en de beste plaats voor je boom

Geef je boom in het groeiseizoen om de 3-4 weken extra voeding opdat hij mooier staat en zijn bladeren en vruchten er beter uitzien en gezonder zijn. Dat mag standaard vloeibare plantenvoeding zijn. Voor druivelaar is het goed om eierschalen in de pot te versnipperen. Dat geef extra kalk en daar heeft hij extra nood aan.

Zet je boom zeker op een warme plaats, in de zon tegen een zuidermuur is ideaal. Hij mag zeker niet in de wind staan. Vooral op koudere dagen of aan het einde van de zomer zoek je best het warmste plekje op zodat je vruchten goed afrijpen.

citrus citrusboom citroen citroenboom

Snoeien

Nu is nog niet het moment om de fruitbomen te snoeien. Daarvoor moet je wachten tot tegen de winter, wanneer de vruchten eraf zijn. Tegen dat het zover is, laten we het weten via een nieuwsbrief of de sociale media. Volg ons op Instagram onder extraverde_trees of op Facebook als Extraverde.

Een uitzondering op het snoeien in de winter is dat je een citrusboom wel eens heel goed kan insnoeien (goed kort zetten door alle groene scheuten op enkele na af te knippen) als de boom niet mooi staat. Als hij geen mooie bladeren heeft of er in het algemeen niet zo gezond uitziet, is dit de (drastische) remedie om te zorgen dat hij nieuwe scheuten krijgt en er terug fris uit ziet. Dat seizoen zal je geen vruchten hebben.

Mogelijk ziektes

Let op dat je bomen geen bladluis krijgen. Dat geven inheemse en uitheemse planten gewoon aan elkaar door. Je ziet dan zwarte puntjes op de onderkant van de bladeren. De blaadjes lijken dan wat te plakken. Als de bladluis er al een tijd opzit, zie je dat de blaadjes krullen. Als je bladluis constateert, moet je zo snel mogelijk ingrijpen. Gebruik een middel tegen bladluis en houd zeker ook naburige planten in het oog.

Een andere ziekte die bomen kunnen krijgen, is spint. Dit is een rood spinnetje dat een web spint rond de blaadjes. Gebruik een accaricide (mijt) om te bestrijden.

zwemvijver vijg vijgenboom ficus carica

Tenslotte is het goed voor plant en mens om ertegen te praten. Vertel hem hoe je dag was, wat er je dwars zit en met welke twijfels je zit. Dat is goed voor de plant maar nog belangrijker voor het welzijn van jezelf! :-)

Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg meer onderhoudstips, promoties of recepten. We houden ook voor je in het oog wanneer de planten eventueel vorstvrij geplaatst moeten worden.