Kumquat - een nieuwe fruitsoort?

Kumquat is één van de 1000 varianten of cultivars van het Citrus geslacht. Alle citrussoorten zijn oorspronkelijk afkomstig van Zuid-Oost-Azië.

Je kan de vrucht in zijn geheel opeten: de schil proeft zoet en de binnenkant zuur. De combinatie van de twee geeft het mini-appelsientje een lekkere smaak. Sinds 2018 zien we de kumquat meer in Belgische supermarkten.

Je kan de boom op je terras of balkon houden (in de winter best binnen zetten) en genieten van het plukken en proeven van je eigen vruchten. 

kumquat citrusboom

Enkele ideeën om kumquats te gebruiken:

  • Zet in de zomer een schaaltje met kumquats, druiven en radijsjes op tafel als vroeg aperitiefhapje, ook bij de kinderen vallen deze zoet/zure snackjes in de smaak! 
  • Pimp de brooddoos van je kinderen door af en toe enkele kumquats mee te geven voor bij de lunch. Wissel ook eens af met trostomaatjes.
  • Vries enkele kumquats in en gebruik ze nadien als eyecatchers in je cocktail of zomerdrankje. De vruchtjes dienen dan als ijsblokje en geven tegelijk je glas een kleurrijk en zuiders tintje. Als surplus kan je gewoon de kumquat ook nog opeten wanneer hij ontdooid is. Wil je bovenop een gekoeld drankje ook nog een citrustoets? Snij de kumquat dan even overlangs door voor je hem invriest en hij geeft bij het ontdooien heerlijk zijn smaak af!