Maatvoering bij bomen

Er zit veel prijsverschil tussen bomen. Vooral de maat maar ook de schaarsheid en de kwaliteit bepalen de prijs. Maar hoe wordt de maat bij een boom bepaald?

Er zijn 3 belangrijke onderdelen:

 • De stamomtrek: op 1m hoogte van de plant wordt de stamomtrek van de boom gemeten. De dikte geeft een indicatie van de leeftijd van de boom. We kunnen geen algemene jaartelling koppelen aan een stamomtrek want elke soort heeft een ander groeiproces. 
  De jongste bomen die wij verkopen zijn 8/10cm stamomtrek - de dikste zijn 20/25cm of zelfs tot 50/60cm.
  Het spreekt voor zich dat deze stamomtrek dus ook een indicatie is van de grootte en de volheid van de kruin. Des te oudere boom, des te grotere stamomtrek, des te mooier en voller de boom zal zijn en dat reflecteert ook in de prijs.
  kurkeik quercus suber stamomtrek prijs boom steeneik
 • De hoogte: de hoogte van een boom hangt samen met de ouderdom en hoe vaak en hoe hij gesnoeid werd. Door een boom bovenaan in te snoeien, wordt hij voller. Snoei je een boom (meestal gebeurt dit bij bv haagplanten) aan de zijkanten, dan zal hij hoger groeien. 
  Snoei zorgt voor groei en bloei.
  Sommige bomen groeien heel snel in de hoogte, bijvoorbeeld steeneiken, anderen wat trager.
  steeneik quercus ilex hoogte boom
 • De grootte van de wortel: dit is een moeilijk aspect in de verkoop. Een boom staat best in een zo groot mogelijke kuip - of nog beter in volle grond (opgelet: als hij winterhard genoeg is). Maar te grote kuipen worden moeilijk en duur om te vervoeren omdat je er dan meer dan 1 persoon of zelfs een hefwerktuig voor nodig hebt om hem te laden en te lossen.
  Wanneer je een boom koopt, kijk je best ook naar de maat van pot. Als hij te klein is, betekent dat dat de boom nog niet heel volgroeid is of dat de wortel te hard afgestoken is bij het inpotten. Beide zaken zijn niet ideaal voor een boom. Het is logisch dat een levend organisme ruimte en voedingsstoffen nodig heeft om te overleven.
  Na het kopen van een boom en hij staat op zijn definitieve plaats, is het goed om hem snel in de volle grond te plaatsen of toch zeker in een grotere pot. Zo geef je hem betere kansen.
  Na het verpotten kan de plant even last hebben door de stress. Geef hem voldoende (niet te veel) water en voedingsstoffen en na een tijd zal je nieuwe fris groene scheuten zien verschijnen. Het kan zelfs dat de bladeren allemaal afvallen.
  vijg ficus carica prijsbepaling boom

 

Laat je altijd goed begeleiden bij de aankoop van een boom en vraag om uitleg als bepaalde zaken niet duidelijk zijn.