Mama, bestaan paarse koeien echt?

Of er echt kinderen denken dat paarse koeien zoals die op de Milka-chocolade bestaan, laten we in het midden. Dat onze kinderen steeds minder weten waar hun eten vandaan komt, kunnen we niet ontkennen. Tot zo’n 50 jaar geleden had bijna elk huishouden een eigen moestuin waarin enkele basis groentensoorten gekweekt werden. Niet iedereen heeft de tijd, de oppervlakte of de zin om wekelijks in zijn moestuintje te staan werken maar het succes van pluktuinen, groentenpakketten van een bioboer en een revival van groenten- en fruitkramen op de markt bewijst dat velen van ons het een pluspunt vinden om te weten dat ons eten op een goede manier gekweekt werd met respect voor de consument en de natuur.
Een kleine stap om uw kinderen vertrouwd te maken met homegrown food/fruit is het houden van een citrusboom (kumquat, citroen, mandarijn, limoen...), vijgenboom of druivelaar op uw terras. De inspanning om deze boom te laten overleven en vruchten te laten leveren is miniem en toch krijgt uw kind een idee dat je een plant moet verzorgen opdat hij jaar op jaar vruchten geeft. Bovendien vinden kinderen (en volwassenen) het geweldig dat ze hun fruit voor in de boekentas zelf van de boom kunnen plukken. Dat levert tenminste een verhaal op tijdens de speeltijd!


Bovendien kan je de kinderen laten helpen om samen een gerecht of drankje te maken met die zelfgeplukte vruchten: geen volledige keuken overhoop maar wel een activiteit samen met de kinderen volbracht - van boom verzorgen over fruit oogsten tot eigen fruit verwerken tot een gerechtje.

Op die manier kan jouw kind tijdens de speeltijd uitleggen dat mandarijnen niet enkel in houten kratjes met de stoomboot meekomen met de heilige heer uit Spanje!