Onderhoudstips - Citrusbomen snoeien

We krijgen regelmatig de vraag hoe mediterrane bomen of terrasplanten het beste gesnoeid moeten worden. Daarom geven we enkele vuistregels opdat je snoeikunsten de plant en de vruchtgroei ten gunste komt. In dit eerste artikel focussen we op de verschillende citrusbomen in ons gamma.

Kumquat / mandarijn / limoen (kaffirlimoen/perziklimoen) / appelsien:

 • Je snoeit deze bomen nadat de vruchten gerijpt zijn dus waarschijnlijk tegen de winter aan. Snoeien is aangeraden om de citrus compact te houden, een mooie kruinvorm te behouden en veel vruchten te hebben.
 • Weet dat de vruchten op éénjarig hout komen. Snoei daarom gerust kort en verwijder zeker het dode hout. Op de nieuwe scheuten komen in het volgend seizoen bloemen en daarna vruchten. Dit geldt in het algemeen voor de meeste citrusbomen.
 • Voor limoenen, kumquat en mandarijn is het snoeien deel van de groeicyclus: snoeien, scheuten vormen, bloemen, vruchten, snoeien...
 • Als de boom er niet heel fleurig bijstaat, is het mogelijk om alle groene scheuten weg te snoeien zodat hij nieuwe kansen krijgt. Behoud wel nog enkele bladeren!

Mandarijnboom citrus reticulata citrus

Citroenboom (gewone citroenboom, medica, Buddha's hand)

 • Citroenbomen geven het hele jaar door vruchten dus daar is het snoeien minder belangrijk. Het behoort niet per se tot de cyclus.
 • Je kan echter ook een citroenboom snoeien om hem compacter te houden. Het is minder belangrijk wanneer je het doet.
 • Als de boom er niet heel fleurig bijstaat, is het mogelijk om alle groene scheuten weg te snoeien zodat hij nieuwe kansen krijgt. Behoud wel nog enkele bladeren!

Citroenboom Buddha's hand Sarcodactylis citrus medica

Kaviaarlimoen:

 • De kaviaarlimoen is een uitbundige groeier die veel nieuwe scheuten geeft. Die mogen op het einde van het jaar (nadat de vruchten gerijpt zijn) allemaal deels teruggesnoeid worden maar niet te ver (tot in de compacte bolvorm).
 • De kaviaarlimoen bloeit op meerderjarig hout dus daarom mag je niet even diep insnoeien als bij andere citrussen. Bijgevolg komen ook de vruchten op meerderjarig hout dus het is belangrijk om de scheuten van vorig jaar niet volledig weg te knippen. Typisch zal je merken dat de vruchten binnenin de kruin groeien dus op meerderjarig hout en niet op recente scheuten.

Kaviaarlimoen citrus australasica

   

  In deze reeks volgen nog artikelen specifiek over het snoeien van vijgenbomen en druivelaars. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om meldingen te krijgen van nieuwe artikelen die u kunnen interesseren. Verder krijgt u zo vanop de eerste rij informatie over nieuwe planten, ideeën en recepten voor de vruchten en denken wij mee aan uw agenda om de planten gezond te houden.