Vijver opstart en algemeen vijveronderhoud in de vroege lente - tester lezen
Na de donkere wintermaanden is het tijd om de tuin terug in orde te maken voor heerlijke dagen buiten. Het vijverwater begint stilaan op te warmen. Dat betekent dat we daar best extra energie in investeren om te zorgen dat hij er binnenkort piekfijn uit ziet!
Wat heb je nodig?
- Een stabiele watertemperatuur van 10 graden. Dan kan je testen wat het natuurlijke evenwicht van je vijver extra kan gebruiken om weer in topvorm te geraken.
- Een Oase-teststrip Quickstick 6 in 1. Bij Extraverde ontvang je GRATIS een teststrip bij inschrijven op de nieuwsbrief en doormailen van je postadres.
Wees er snel bij om je teststrip aan te vragen, want op = op! - Echt grondig controleren met gedetailleerde resultaten kan je met de Sera Aqua-testset combitester.
- Aan de hand van de resultaten van de tester weet je wat je vijverwater nodig heeft.
Lees ook ons specifieke artikel om algen en slib te verwijderen en te weren: klik hier. Daarin lees je dat vooral de hardheid en carbonaathardheid belangrijk zijn voor een gezond evenwicht.
Wat zijn de belangrijkste zaken om te controleren?
1. Stikstofverbinding NO₃ = nitraat:
-
Waarde Product 20 mg/l geen actie > 30 mg/l >50 mg/l > 100 mg/l
deel water verwijderen! - Nitraat is op zich niet slecht en zelfs nodig want uw vijverplanten gebruiken het gedeeltelijk als voedingsstof.
- 20mg/l is een ideale waarde.
- Boven 30mg/l is uw vijver gebaat bij Ecotreat Maintenance, dit is een algemeen onderhoudsproduct voor uw vijver. Specifiek voor koivijvers met een hoge visbezetting kan u ook Ecotreat Maintenance Koi gebruiken.
- Het nitraatgehalte mag in principe niet hoger zijn dan 50mg/l. Gebruik Ecotreat Maintenance Pro (uiterst geconcentreerd) om het nitraatgehalte snel naar beneden te krijgen zodat het natuurlijk evenwicht niet verstoord wordt.
- Bij nitraatgehalte hoger dan 100mg/l moet u direct ingrijpen door een deel van het water te vervangen door nitraatvrij water want in grote hoeveelheden is nitraat giftig. Zorg er ook voor dat uw planten goed kunnen groeien zodat ze er mee voor zorgen dat het nitraatgehalte afneemt - dat doe je door een voldoende hoge hardheid (GH-waarde - zie verder) aan te houden.
2. Stikstofverbinding NO₂ = nitriet:
- Een te hoog nitrietgehalte is alarmerend omdat het betekent dat het bacterieleven in uw vijver grondig verstoord is. Voor vissen is nitriet reeds in kleine hoeveelheden giftig. Wanneer uw vijver nitriet bevat, moet u dus onmiddellijk ingrijpen.
- Voeg Bactocool (levende bactierën) of
-
Ecotreat Nitrifier
toe aan uw vijver, die zetten nitriet om naar nitraat. Volg heel kort op dat de toestand verbetert en dat ook de hoeveelheid nitraat onder controle blijft.
3. GH hardheid:
- Ideale hardheid van een vijver bevindt zich tussen 10-15°dGH maar in regio's waar het leidingwater van nature uit een lage hardheid heeft volstaat 6°dGH.
-
Waarde Product < 10 ° dGH (6° voor bijv de Kempen) > 21 ° dGH geleidelijk gefilterd regenwater toevoegen - Bij waarde onder 10°dGH (6° voor regio's met natuurlijk lage hardheid) voegt u Fishtale GH plus toe.
- Bij waarde van 21°dGH: voeg geleidelijk gefilterd regenwater toe
- U kan verder nauwgezet opvolgen door de Sera GH-druppeltest te gebruiken.
4. KH carbonaathardheid:
- De carbonaathardheid geeft de pH-buffercapaciteit van het water aan. Deze stabiliseert de pH-waarde. De optimale KH van een tuinvijver ligt rond 5-8°dKH.
-
Waarde Product < 5° dKH (6° voor bijv de Kempen) 5-8° DKH optimaal > 21 ° dGH geleidelijk gefilterd regenwater toevoegen - Bij waarde van 10°dKH of hoger: voeg geleidelijk gefilterd regenwater toe
- U kan verder nauwgezet opvolgen door de Sera KH-druppeltest te gebruiken.
5. pH zuurgehalte van het water:
- Een pH-waarde rond 7 is neutraal. Daaronder spreekt men over zuur water, daarboven van basisch water. De optimale pH-waarde van uw water moet tussen 6,8 en 8 liggen.
- Als u de pH-waarde wil wijzigen, moet u zeer behoedzaam tewerk gaan om grote schommelingen te vermijden. De pH-waarde kan ook verschillen van het tijdstip van testen en van verschillende andere factoren. Mogelijk kan u beter werken op de mineralenparameters KH en GH.
- Bij waarde van 6,4 of lager: u kan coccolietenkrijt toevoegen maar werk beter eerst op uw KH- en GH-resultaten.
- Bij waarde van 8,4 of hoger kan u Fishtale pH min Idem: werk beter eerst op uw KH- en GH-waarden.
-
Waarde Product < 6,5 6,8 - 8 optimaal > 8,4 - U kan verder nauwgezet opvolgen door de Sera pH-druppeltest te gebruiken.
6. Cl₂ chloor:
- Sommige waterbedrijven voegen chloor aan het leidingwater toe om het te desinfecteren. Maar voor vijvervissen en andere waterbewoners is zelfs een kleine hoeveelheid chloor niet te verdragen. De testwaarde moet dus lichtgeel zijn en waarde “0” aangeven.
7. Bacteriën:
- In het algemeen is de vroege lente het perfecte moment om bacteriën bij te enten. Hierdoor krijgt je vijver de ideale opstart van het nieuwe seizoen en komt de natuurlijke werking sneller op gang.
-
Bactogen en Ecotreat Maintenance zijn hiervoor de ideale oplossing.
8. Algen en fijn slib:
- Om algen en fijn slib weg te werken kan u vanaf 14° watertemperatuur Biobooster of Fishtale Bio-Algex gebruiken.
- Als u niet wil wachten op die watertemperatuur of ook als u ook veel slib heeft in de filterzone, kan u Fishtale Sludge-ex toevoegen. Dit product is niet temperatuursafhankelijk maar heeft wel voldoende zuurstof nodig voor een goede werking.
Extraverde wenst je veel waterplezier de komende maanden! Via onze nieuwsbrief ontvang je meer tips en word je op de hoogte gehouden van nodige controles en handelingen voor een ideale waterkwaliteit maar ook voor speciale promoties, nieuwe blogteksten (binnenkort met meer diepgaande duiding bij de verschillende parameters die hierboven aan bod kwamen).