Hoe kan ik mijn exotische fruitbomen best onderhouden voor jaren genot?

Hebt u zich net laten verleiden zo’n attractieve kumquat of mooie citroenboom aan te kopen om ervoor te zorgen dat je binnenkort lekkere kumquats recht van de boom kan eten of je margarita kan pimpen met een schijfje citroen van eigen oogst? Dat is een excellente keuze want #homegrownfruitisbetterfood maar hoe verzorg je zo’n boom(pje) best opdat je er vele seizoenen geniet van hebt?

Hierbij enkele tips:

  • Zet je boom op een lichte plaats. Ze zijn afkomstig uit gebieden waar veel zon schijnt dus ze zouden wegkwijnen op een schaduwrijke plaats.
  • Een standplaats met felle rechtstreekse zon: de bomen kunnen ertegen maar zullen extra water kunnen gebruiken. Hou je boom in de gaten.
  • Zorg dat je boom niet op een plaats staat waar hij veel wind te verduren krijgt.
  • Geef je bomen tijdens het groeiseizoen voldoende water afhankelijk van de temperatuur en waar je boom staat. Maar wat is “voldoende”? Je kan beter 2x per week een beetje water geven dan in 1x teveel. Zorg dat de kluit niet constant vochtig staat want daar kunnen ze moeilijk tegen.
  • Geef gedurende het groeiseizoen extra meststoffen bij. 
  • Tegen de winter geven we nog extra tips om een goede overwintering te garanderen maar heel belangrijk is alvast dat je de boom op een vorstvrije plaats zet vanaf dat er nachten met temperaturen rond het vriespunt of kouder voorspeld worden. Op 1 nacht kunnen sommige exotische bomen een krak krijgen dus beter een maand te vroeg dan te laat, vooral jonge planten zijn hier gevoelig aan!
    Intussen kan je hier het artikel vinden over overwinteren van citrusbomen en consoorten.

Kaffirlimoen limoen

Wees een goede huisvader/moeder en zorg dat je volgende zomer opnieuw kan uitpakken met je homegrown fruit!! 🍸

Lees ook ons artikel met tips om correct mediterrane bomen te snoeien per boomsoort.