Start je vijver op bij het begin van de lente
Vanaf maart begint het vijverwater op te warmen. We investeren dan best extra energie in de waterkwaliteit om te zorgen dat de vijver er binnenkort piekfijn uit ziet en we kunnen genieten! Ervaring leert dat vooral algen de vijand zijn - tijdig bestrijden is de boodschap.
Wat moet er nu gebeuren?
Hierbij een samenvatting en verder geven we meer uitleg per punt.
- De vroege lente is het perfecte moment om bacteriën bij te enten. Hierdoor krijgt je vijver de ideale opstart van het nieuwe seizoen en komt de natuurlijke werking tegen vuil en algen sneller op gang.
- Bij het proper maken van je tuin vergeet je de vijver niet: verwijder bezonken slib en laat algen niet groeien maar treed onmiddellijk in actie.
- Controleer je waterkwaliteit: wat heeft je vijverwater nodig om helemaal in vorm te komen voor het nieuwe seizoen .
Hoe begin ik eraan?
Bacteriën bij-enten
De vroege lente is het perfecte moment om bacteriën bij te enten. Door nu extra levendige bacteriën toe te voegen maak je de slapende bacteriën in je vijver wakker en krijgen ze een lente-boost. Zo krijgt je vijver de ideale opstart van het nieuwe seizoen en komt de natuurlijke werking tegen vuil en algen sneller op gang.
- Als je levende bacteriën wil toevoegen, raden we Bactocool aan.
- Andere optie is Bactogen.
-
- Ecotreat Maintenance doet het altijd goed.
- De beste ervaring hebben we met Ecotreat Maintenance Pro .
Slib en algen verwijderen
- Eens algen de bovenhand krijgen, is het niet eenvoudig om het tij te keren. Je kan er dus best tijdig bijzijn om hun groei in de kiem te smoren.
- Vanaf 14° watertemperatuur kan u Biobooster gebruiken om de algen te verwijderen. Fishtale Bio-Algex kan al vroeger.
- Als u veel last heeft van slib in de filterzone, kan u Fishtale Sludge-ex toevoegen. Dit product is niet temperatuursafhankelijk maar heeft wel voldoende zuurstof nodig voor een goede werking. Het zorgt ervoor dat de smurrie op de bodem en in de filter verkleint.
Meten is weten
Een goed begin om je vijver aan te pakken is de waterkwaliteit testen. Zo weet je wat de vijver tekort heeft en kan je hierop inzetten om het natuurlijk evenwicht te verbeteren. Dat is de basis om te zorgen dat algen geen kans krijgen.
- Stabiel 10 graden is een vereiste om het water te testen.
- Er zijn verschillende testers mogelijk:
- Druppeltesters geven de meest gedetailleerde resultaten.
- Teststrips zijn een heel snelle manier om te testen maar iets minder nauwkeurig.
- De testen geven je per parameter aan hoe je water scoort. De belangrijkste parameters:
- Er mag geen nitriet of chloor in je vijver zitten.
- Teveel nitraat gaat ten koste van het plantenleven en die zijn heel belangrijk voor je natuurlijk evenwicht. Het zijn de planten die de voedingsstoffen gebruiken die anders door algen gebruikt worden om te woekeren.
- De algemene hardheid en carbonaathardheid moet goed zitten voor al het leven in je vijver en zijn daarom de sleutel om algenvrij te blijven.
- Meer details vind je in ons artikel dat per parameter uitleg geeft - dit artikel is ideaal wanneer je een watertest gedaan hebt.
Heb je nog vragen, kan je de andere artikels op de blog raadplegen of ons contacteren. We helpen je graag!
Extraverde wenst je veel waterplezier de komende maanden! Via onze nieuwsbrief ontvang je meer tips en word je op de hoogte gehouden van nodige controles en handelingen voor een ideale waterkwaliteit en van acties.