Vijver opstart in de vroege lente

vijver zwemvijver artikel algenvrij en onderhoud

Vanaf maart begint het vijverwater op te warmen. We investeren dan best extra energie in de waterkwaliteit om te zorgen dat de vijver er binnenkort piekfijn uit ziet en we kunnen genieten! Ervaring leert dat vooral algen de vijand zijn - tijdig bestrijden is de boodschap.

Wat moet er nu gebeuren?

Hierbij een samenvatting en verder geven we meer uitleg per punt.

 • De vroege lente is het perfecte moment om bacteriën bij te enten. Hierdoor krijgt je vijver de ideale opstart van het nieuwe seizoen en komt de natuurlijke werking tegen vuil en algen sneller op gang.
 • Bij het proper maken van je tuin vergeet je de vijver niet: verwijder bezonken slib en laat algen niet groeien maar treed onmiddellijk in actie.
 • Controleer je waterkwaliteit: wat heeft je vijverwater nodig om helemaal in vorm te komen voor het nieuwe seizoen .

Hoe begin ik eraan?

Bacteriën bij-enten

 • De vroege lente is het perfecte moment om bacteriën bij te enten. Door nu extra levendige bacteriën toe te voegen maak je de slapende bacteriën in je vijver wakker en krijgen ze een lente-boost. Zo krijgt je vijver de ideale opstart van het nieuwe seizoen en komt de natuurlijke werking tegen vuil en algen sneller op gang. 
 • De ideale oplossing hiervoor zijn:
 • Bactocoolechte levende bacteriën - product ontwikkeld door Universiteit Gent - product dat ook gebruikt wordt om extra stoffen toe te voegen wanneer je vissen gaat bij zetten zodat het vrijkomende nitraat voldoende snel wordt omgezet naar voedingsstoffen en niet omzet naar het giftige nitriet
  • de volgende 3 producten zijn ideaal om de hele lente en zomer in kleine porties bij te voederen aan je vijver voor een optimale werking. In combinatie met Biobooster (zie verder) zijn ze onze ideale oplossing tegen algen:

  • Bactogen
   bactogen bacterïen enten zwemvijver

  • Ecotreat Maintenance
   ecotreat maintenance bacteriën zwemvijver
  • Ecotreat Maintenance Pro 
   ecotreat maintenance pro algen vijver

Slib en algen verwijderen

 • Eens algen de bovenhand krijgen, is het niet eenvoudig om het tij te keren. Je kan er dus best tijdig bijzijn om hun groei in de kiem te smoren.
 • Vanaf 14° watertemperatuur kan u Biobooster of Fishtale Bio-Algex gebruiken om de algen te verwijderen.
  biobooster algen en fijn slib zwemvijver
  Fishtale bio-algex slib algen zwemvijver
 • Als u niet wil wachten op die watertemperatuur en ook als u veel last heeft van slib in de filterzone, kan u Fishtale Sludge-ex toevoegen. Dit product is niet temperatuursafhankelijk maar heeft wel voldoende zuurstof nodig voor een goede werking. Het zorgt ervoor dat de smurrie op de bodem en in de filter verkleint.
  Fishtale Sludge-ex slibvreter algen filter zwemvijver

   

  Meten is weten

  Een goed begin om je vijver aan te pakken is de waterkwaliteit testen. Zo weet je wat de vijver tekort heeft en kan je hierop inzetten om het natuurlijk evenwicht te verbeteren. Dat is de basis om te zorgen dat algen geen kans krijgen.

  • Stabiel 10 graden is een vereiste om het water te testen.
  • Er zijn verschillende testers mogelijk:
   - Druppeltesters geven de meest gedetailleerde resultaten.
   - Teststrips zijn een heel snelle manier om te testen.
   - Bij Extraverde ontvang je momenteel GRATIS een teststrip bij het inschrijven op de nieuwsbrief en doormailen van je postadres.


   teststrip waterkwaliteit vijver algenvrij
  • De testen geven je per parameter aan hoe je water scoort. De belangrijkste parameters:
   - Er mag geen nitriet of chloor in je vijver zitten.
   - Teveel nitraat gaat ten koste van het plantenleven en die zijn heel belangrijk voor je natuurlijk evenwicht. Het zijn de planten die de voedingsstoffen gebruiken die anders door algen gebruikt worden om te woekeren.
   - De algemene hardheid en carbonaathardheid moet goed zitten voor al het leven in je vijver en zijn daarom de sleutel om algenvrij te blijven.
   - Meer details vind je in ons artikel dat per parameter uitleg geeft - dit artikel is ideaal wanneer je een watertest gedaan hebt.

   

  Heb je nog vragen, kan je de andere artikels op de blog raadplegen of ons contacteren. We helpen je graag!

  Extraverde wenst je veel waterplezier de komende maanden! Via onze nieuwsbrief ontvang je meer tips en word je op de hoogte gehouden van nodige controles en handelingen voor een ideale waterkwaliteit en van acties.